Ook leuk voor studenten. Expositie in Hengelo. Trainen voor ereplaats. Hollands drama op WK. Witte Draak verbant mahjong. Dramatische headlines uit het jaar 2010.
Dagblad Tubantia schenkt op 14 januari 2010 opnieuw ruime aandacht aan de Twentse sterspeler Gertjan Davies, die zich rustig voorbereidt op het komende wereldkampioenschap mahjong.
Mahjong: combinatie van denken en pokeren

Mahjongspeler Gertjan Davies uit Enschede verwacht zich te kwalificeren voor het EK, dat volgend jaar in Italië wordt gehouden. Foto: Toma Tudor.
Meedoen aan EK’s en WK’s is voor Gertjan Davies niet zo’n probleem. De 34-jarige Enschedeër deed vorig jaar mee aan het EK in Oostenrijk, plaatste zich voor het WK van dit jaar in Utrecht en verwacht zich ook te kwalificeren voor het EK van 2011 in Italië. Davies geniet van de kampioenschappen, maar beseft ook dat het maar een kleine sport is die hij beoefent. Als het al een sport is: Mahjong. Volgens de Enschedeër valt Mahjong te vergelijken met een denksport, maar dan wel eentje in de mix met pokeren. Davies speelt al zeven jaar Mahjong. Hij doet het wekelijks op de clubavond van het ‘genootschap’ De Rode Draak Twente.
Benjamin
De clubavonden worden op de woensdagavond gehouden, om en om in De Zon in Enschede en De Tempel in Hengelo. Gezien de populariteit van pokeren onder de jeugd van tegenwoordig, doet het wat vreemd aan als Davies vertelt dat de gemiddelde leeftijd van de doorsnee Mahjong-speler hoog is. “Ik ben eigenlijk een benjamin binnen de club. Het lukt maar niet om jongelui bij de club te betrekken. Het zijn nu voornamelijk bridgers die erbij komen, maar juist studenten zullen Mahjong heel leuk vinden. Misschien dat de hoge gemiddelde leeftijd ze afschrikt, maar dat is wel heel erg jammer”, vindt Davies.
Dat de Enschedeër een aardig woordje meespreekt in het Mahjong blijkt uit de twee nationale titels die hij in 2008 wist te bemachtigen. Davies werd Nederlands kampioen in twee varianten: de Nederlandse Toernooi Regels (NTR) en de Japanse riichi. Vorig jaar ging het wat minder met de prestaties, al plaatste Davies zich in Berlicum wel voor de Nederlandse ploeg die eind augustus dit jaar in het Nationaal Denksportcentrum in Utrecht meedoet aan het WK. Davies is de enige speler uit het oosten die Oranje vertegenwoordigt op het WK. In totaal spelen 28 Nederlanders mee.
Inhaalslag
Het is overigens voor het eerst dat het WK buiten Azië wordt georganiseerd. “Mahjong is oorspronkelijk Chinees”, weet Davies. “Vroeger waren de Chinezen – en ook de Japanners – het sterkst, maar de Europeanen hebben nu een inhaalslag gemaakt. Deense spelers halen nu vaak een hoog niveau, terwijl ook Fransen en Italianen een hoog percentage scoren. In Nederland halen de speIers van ENMV uit Rotterdam het hoogste gemiddelde”, vertelt Davies die in de nationale ranking over de laatste twee jaar de achtste plek inneemt.
Voor januari heeft de Enschedeër nog één groot toernooi op het programma staan, op 24 januari in Doetinchem waar de Japanse variant wordt gespeeld. Het laatste toernooi in 2009 werd medio december in Utrecht gehouden en leverde Davies een mooie vierde plaats op. “Het was op de locatie waar ook het WK wordt gehouden, dus ik heb me al wat voor kunnen bereiden.”
De Weekkrant van 16 februari 2010 staat vooraan als de Rode Draak Twente flink uitpakt met een tentoonstelling in de bibliotheek van Almelo. Bezoekers krijgen prachtige mahjongartikelen te zien.
Workshops Mahjong
ALMELO – Mahjonggenootschap De Rode Draak Twente houdt zaterdag 20 en woensdag 24 februari van 13.00 tot 16.00 uur demonstraties Mahjong op de vierde verdieping van de bibliotheek. Dit naar aanleiding van de Mahjong tentoonstelling in de bibliotheek. Er is hard gewerkt door Yvonne Knijpers. Annie en Chris v.Heerikhuizen, Ada en Jan Ketzer om zes grote museumvitrines te vullen met de verzameling van Ada en Jan, aangevuld met een spel van Ans Dalhuisen dat haar vader in het voormalige Indië steeds met zich meenam als hij op route was als militair en een spel uit 1925 van de familie Mieke en Henk van den Berg. Behalve 40 sets vanaf de jaren twintig tot heden zijn er ook talloze boekjes over mahjong, stokken. kaartspellen en verschillende attributen, zoals een mahjongparaplu, mahjongprijzen, die leden van de Rode Draak Twente in de loop der tijd hebben gewonnen en er is uiteraard aandacht voor het WK Mahjong, dat augustus in Utrecht wordt gehouden.
Op de eerste workshop, zaterdag 20 februari wordt om 13.30 uur een toespraak gehouden over Mahjong en de bibliotheek ontvangt een cursusboek van Adrie van Geffen. Er zijn ook workshops op zaterdag 6 en 13 maart van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.
Het weekblad Onze IJsselstreek van 3 september 2010 bericht over de verrichtingen van Eveline Broers uit IJsselstein, die deelnam aan het WK mahjong, dat voor het eerst buiten Azië werd georganiseerd, en wel in Utrecht. Verslag en foto van Fabienne Ruttyn.
IJsselsteinse wordt 85e op WK mahjong
Een recordaantal deelnemers zat het weekeinde aan de mahjongtafeis, opgesteld in het Nationaal Denksport Centrum, voor de wereldkampioenschappen in Utrecht. Met meer dan 200 spelers is het toernooi, voor het eerst gehouden buiten Azië, het grootste ooit op dit gebied.
Nagenoeg het totale internationale gezelschap was aangeschoven, alleen een achttal Chinezen had het visum niet op tijd kunnen regelen. De IJsselsteinse Eveline Broers had niet zoveel ‘wong’ wat geluk betekent in het Chinees. Tot haar teleurstelling eindigde ze slechts op de 85e plaats. Broers beleefde een mindere start de eerste dag. “Ik speelde zwaar onder mijn niveau en heb geen tafel weten te winnen, dat is me in geen jaren gebeurd. Het was wel heel spannend maar helaas viel het geluk mijn kant niet op, hoe mooi ik de stenen soms ook kreeg”.
Pas in de loop van de tweede dag had ze meer succes. “Aanvankelijk had ik eerst weer het gevoel dat ik in een Harry Potter-film zat, het leek wel of iedereen door mijn stenen heen kon kijken. Pas tijdens de laatste ronde op zaterdag kwam ik weer in mijn ‘flow’ en gelukkig heeft zich dat zondag, de derde en tevens laatste dag, doorgezet. Allebei de rondes heb ik gewonnen, dat leverde meteen acht punten op waardoor ik gelukkig nog bij de eerste honderd eindigde. Ik had op een plek bij de eerste vijftig gehoopt, maar na het drama van de eerste twee dagen was het eindresultaat nog beter dan ik hoopte”.
Volgens de Nederlandse equipe was het opvallend dat zij allen slechter presteerden dan verwacht. De eerste Nederlander eindigde op de 15e plaats en de tweede op de 59e. Ook de Europees kampioene van vorig jaar scoorde slecht, ze was er zaterdagavond dan ook helemaal van in tranen. Broers: “Zover ga ik niet hoor, winnen is leuk, maar het kan gewoon niet altijd.”
Opvallend in de einduitslag waren niet minder dan vijf Chinezen bij beste 10 spelers. Zo blijkt maar weer, volgens Broers, dat het de Chinezen in het bloed zit, daar wordt mahjong zowat op elke straathoek gespeeld. Verbazend genoeg bleven de Japanners ook achter in de puntentelling, er eindigde dan ook niemand bij de beste tien. Dat Europa het in het algemeen goed doet, bleek uit een tweede plaats voor een Fransman en een derde voor een Oostenrijkse. Wel bijzonder dat er voor het eerst twee vrouwen in de top drie eindigden, dit gebeurde nog nooit eerder bij Europese of wereldkampioenschappen.
Ook de organisatie was meer dan tevreden, al werkte het slechte weer niet echt mee. Er kon niet buiten gegeten worden vanwege de plensbuien, ook de tenten hiervoor bedoeld moesten worden afgebroken vanwege de harde wind. De opening werd opgeluisterd door het lJsselsteinse Zeemanskoor, de oer-Hollandse liederen werden vooral erg gewaardeerd door de vele buitenlandse gasten.
Onze kroketten werden door het internationale gezelschap eveneens erg op prijs gesteld. Dat de sfeer erg open en vriendschappelijk was, bleek ook uit het spontane optreden na afloop van de nieuwe wereldkampioene, ze beschikt over een prachtige stem en ze zong twee prachtige Chinese liederen. Broers: “Na afloop van een denksportwedstrijd deel je elkaars culturele achtergronden, geweldig:”
Dat doen mahjongspelers ook al op kleinere schaal bij het aanschuiven aan een speltafel. Het is dan een goed gebruik dat de spelers hun tafelgenoten een klein cadeautje geven uit het eigen land. Eveline Broers had voor deze gelegenheid kleine stroopwafeltjes schattig verpakt en voorzien van een kaartje met de geschiedenis van dit Hollandse koekje. De prijzen werden uitgereikt de burgemeester Wolfsen die toegaf voor zijn verblijf in China dit voorjaar nooit van mahjong te hebben gehoord.
De Provinciale Zeeuwse Courant van 18 november 2010 schenkt aandacht aan een echtpaar, dat zeilen nog leuker vindt dan mahjong. Wel heeft het stel zijn schip Witte Draak gedoopt, want oude liefde vergaat nooit.
Spel van wind en water is nog leuker dan mahjong

Johan Bosland op de Witte Draak: ‘Ik vaar nu al ruim 34 jaar samen
met mijn vrouw Nely’. Foto: Dirk-Jan Gjeltema.
door Marijke Vael.
OOSTERLAND – Het Chinese gezelschapsspel mahjong, dat lang tot de vaste inventaris van de kajuit behoorde, spelen ze niet meer. Maar aan het spel van wind en water met hun eigen Witte Draak zijn Nely en Johan Bosland nog altijd verslingerd.
Regelmatig fietsen ze vanuit hun woonplaats Oosterland naar Bruinisse om met hun zeiljacht het ruime sop te kiezen. Op het open water gaat dat van een leien dakje, want het stel zeilt al 34 jaar samen, maar in de haven doet zich nog wel eens een ‘communicatiestoornis’ voor. “Dat komt door mij. Ik kan niet op de motor varen, ik kom altijd verkeerd uit”, grinnikt de 65-jarige oud-onderwijzer die inmiddels weet hoe hij met deze ‘handicap’ moet omgaan. “Nooit schelden, dat werkt onproductief. Een aanwijzing verpakt in iets liefs is beter: ‘Trek de lijn maar bakboord, schat.'”
Met een vader op de wilde vaart, kreeg Johan Bosland de liefde voor varen in de genen mee. Reeds op twaalfjarige leeftijd legde hij met vriendjes geld bijeen om in zijn woonplaats Heerenveen een houten zeilsloep te huren. “We voeren het Nannewiend op, maar het roer van de boot was niet geborgd. Het schoot los en verdween in de golven omdat we door de wind heen voeren en aan de grond liepen. We moesten op het zeil terugvaren.” Het avontuur schrok de jonge Fries niet af. “Het werkte stimulerend om iets spannends te beleven dat goed afliep.” Zo huurde Bosland tot ongeveer zijn 25e regelmatig zeilboten om zijn fascinatie voor wind en water te botvieren en zichzelf te leren zeilen.
Zijn eerste boot kwam er nadat hij, als jonge onderwijzer in het Brabantse Klundert, zijn vrouw Nely van Zanten ontmoette. “Zij hield ook van zeilen.” Samen tilden ze de, slechts 40 kilo wegende, Wildflower op een trailer om op de Kaag te gaan zeilen. “Toen een watersporter die voorrang wilde in beschaafd Nederlands ‘bakboord’ naar ons riep ontdekte ik dat ik niet wist wat dat betekende en ook andere vaaregels op het water niet kende.”
Rode Draak
Johan schoolde zichzelf bij uit een boekje en enkele jaren later werd de Wildflower ingeruild voor de Red Dragon ofwel de Rode Draak, een aluminium zeiljacht ontworpen door Van der Stadt. “Hij was 8.40 meter, twee keer zo lang als de Wildflower. Daar zagen we wel tegenop.” Maar de draak bleek prima te passen bij Johan en Nely. “Het was een geweldige boot met een toepasselijke naam want we speelden heel vaak mahjong in de kajuit. In dat spel komen ook draken voor.”
Blanke, Blauwe en Witte Draak
Na verschillende banen in het basisonderwijs gooide Johan Bosland het roer om en kocht, 24 jaar geleden, een boerderijtje aan de rijksweg N59 nabij Oosterland. “Ik werd schapenboer en werkte parttime als onderwijzer.” De Rode Draak werd ingeruild voor een caravan, maar dat bleek niet te werken. “We misten de vrijheid, afwisseling en spanning van het varen.” In de jaren daarna kwam er achtereenvolgens een Oostzeejol en de Van der Stadtjachten Trotter Pandorra, Pionier 10 en Hanse 291, ofwel de Blanke Draak, Blauwe Draak en Witte Draak. Namen geïnspireerd op de draken in het mahjong spel. “Maar ook omdat Van der Stadt schepen de felle uitstraling hebben van een draak. Het is heerlijk om ze zo snel te laten varen dat ze spinnen.”