
Een goedkoop Chinees spel: een met stof bekleed doosje (210x140x80mm),
dat ik in Amsterdam op de kop tikte.
Nooit gedacht dat er zoveel mahjong variatie bestond. Naast heel veel, meestal speciaal voor de Westerse markt vervaardigde spellen van Chinese origine, ging een wereld aan Amerikaanse en Europese variaties open. Elke zichzelf respecterende speelgoed-en-spellen-fabrikant in het Westen maakte zijn eigen mahjong versie. Versies eigenlijk want ze boden voor elke beurs wel een passend spel. Van heel simpel en dus goedkoop tot hoog kwalitatief en fors duur.

De zwart gelakte en rijkversierde kist (230x175x180) uit China is wat duurder en komt uit Zandvoort.
Ook in China hadden ze dat begrepen. Mede dankzij vooral Amerikaanse inkopers. Vandaar die kartonnen, met stof beklede dozen met matig gegraveerde bamboe stenen. Vandaar die schitterend ingelegde of rijk met koperwerk beslagen kistjes met subtiel gegraveerde stenen van been-en-bamboe of zelfs ivoor. En alles daar tussenin. Er moeten in die jaren complete Chinese dorpen louter en alleen met de productie van mahjong spellen spelen bezig zijn geweest.

De ruimschoots met koperbeslag betimmerde doos van rozenhout (235x165x165mm) was een eBay-aankoop en vereiste nogal wat restauratie.