Hoewel het in Nederland wemelt van de koeien en het maken van benen mahjongstenen niet lastig kan zijn, munt de Nederlandse inventiviteit vooral uit in het gebruik van goedkope materialen. In de jaren 80 van de vorige eeuw kwam een kartonnen mahjongspel op de markt in een soort ganzenbord uitvoering.

De doos van het spel Mah Jongg, vervaardigd door een kartonfabriek uit Borne, Overijssel.
Bij Borne Cartonage Fabriek weten de tegenwoordige werknemers zich niets te herinneren van het spel en wie het heeft bedacht. Evenmin is bekend hoeveel exemplaren van het spel zijn gemaakt. Een succesartikel was het niet. Via kerstpakketten vond het spel zijn weg naar vele huishoudens, waar het vaak na een eerste verkenning vol onbegrip in de kast of de vuilnisbak werd gedeponeerd.

Op de zijkant van de doos staat vermeld: Copyright Libra b.v. Made by B.C.F. Borne Holland.
In het spelregelboekje wordt beweerd: ‘Hoewel tegenwoordig Mah Jongg meestal gespeeld wordt met stenen, zonder speelbord, zijn er ook heel oude uitvoeringen bekend met kaarten en een speelbord.’

Op de zijkant van de doos wordt het ‘een oeroud spel in nieuwe uitvoering’ genoemd. De doos meet 365 x 380 x 40 mm.
Zoals zo vaak nemen de makers van mahjongspellen het niet zo nauw met de historische feiten en suggereren dat mahjong uit de oertijd stamt.

In de doos bevinden zich een spelbord, een spelregelboekje, vier windrozen, twee dobbelstenen, honderd chips, vijf gele kaarthouders en (bovenin) 148 kaarten.
In het vak met de kaarthouders bevindt zich een in vier delen opgevouwen speelbord van stevig karton.

Het uitgevouwen speelbord meet 500 x 500 mm.
De speelkaarten zijn 45 x 30 x 2 mm van maat. De achterkant is groen gekleurd. Er zijn 148 kaarten in totaal, waaronder vier jokers. De kaarten worden omgekeerd geschud en daarna door de spelers in een dubbele rij op de groene velden gelegd. De twee lange muren tellen dan 2 x 19 speelkaarten, de twee kortere muren 2 x 18 speelkaarten.

De tekenkaarten 1 tot en met 9.

De bamboestenen 1 t/m 9.

De kringenstenen 1 t/m 9.

De vier winden en de drie draken.

De vier hoofdseizoenen (rode cijfers), de vier bijseizoenen (blauwe cijfers) en een joker.

Er zijn vier windrozen, die voor de spelers op het spelbord gelegd moeten worden.

Ook een spelregelboekje ontbreekt niet. Het is helder geschreven – opmerkelijk voor een spelregelboekje.
Het Mahjongmuseum wil graag meer weten over het ontwerp en de productie van dit Nederlandse spel. Hou ons op de hoogte!