Ook weer zo’n spel dat ik zonder eBay nooit onder ogen en in bezit had gekregen: vier losse latten met daarin fiches èn stenen . Elke lat (420x77x54mm) heeft twee compartimenten. Eén voor 36 stenen en één met vakken voor fiches, dobbelstenen, winden en reservestenen. Onbekend of ze van Westerse of Chinese origine zijn.
(Wèl Chinees zijn de puzzelversies van deze all-in latten. Alles schuift dan ook nog eens in elkaar tot een blok.)
De latten zijn van hout dat zich voordoet als rozenhout maar dat waarschijnlijk niet is. Er staan twee goudkleurige karakters op. Elk compartiment heeft z’n eigen, ietwat armetierig ogende slotje. Dat van de stenen doet wel heel erg aan ouderwetse sigarenkistjes denken. En dat pleit weer voor Westers fabricaat.
De stenen (21x31x13mm) zijn goede kwaliteit been en bamboe in de juiste, ± 50/50 verhouding been/bamboe. Ook met de gravering is niks mis. Bovendien passen ze precies in hun compartiment. Er zit, logisch, geen spelregelboekje bij de set. Waarschijnlijk was er ooit een omdoos.
Persoonlijke noot
Als je vrijgezel bent, kan je als verzamelaar doen wat je wil. Ben je gehuwd, dan kan het geen kwaad dat partner het niet erg vindt dat je het huis vol spullen haalt. En daar ook nog eens flink voor betaalt. Een kwestie van meeverzamelen eigenlijk. Dit spel dat ik ruim vóór de Euro en tijdens de dure dollar kocht, was bijvoorbeeld behoorlijk aan de prijs. Gelukkig was mijn vrouw er net zo enthousiast over als ik. Ze is dat inmiddels wat minder over de enorme hoeveelheid kistjes en dozen die opgeruimd achter kastdeuren staan te staan. Ik ben het met haar eens. Vandaar dat ik niet of nauwelijks nog spellen koop en, weliswaar een tikkeltje halfslachtig, al jaren bezig ben om ongeveer de helft van mijn collectie van de hand te doen. Kom ik echter zo’n Chinese puzzelversie tegen, dan is de kans groot dat ik geen nee kan en wil zeggen.